Statistiskt minskar antalet vattenskador i badrummen men samtidigt ökar de i köken. Detta visar statistik som exempelvis Expressens Leva & Bo skrivit om. En orsak kan vara att många väljer att anlita hantverkare när badrummet ska renoveras men att man dumdristigt nog vågar göra mera eget arbete i köket. Några punkter som man bör tänka på är dessa.
- Är du inte auktoriserad så gör inte jobbet
Alla får byta tätskikt, byta ut vattenkranen och dra vattenledningar. Men alla har inte kompetensen. Det finns en orsak till att VVS-branschen har en auktorisation som påvisar kompetens inom området och att företag aldrig ska anlitas om de inte har denna auktorisation. Har du inte kunskapen inom området ska du inte göra jobbet.
- Skaffa vattenlarm
Låter du en auktoriserad person installera eller renovera allt inom VVS minskar risken betydligt för vattenskada. Men samtidigt handlar det inte enbart om korrekt installation. Det kan även vara skador som uppstår på de olika produkterna så som kyl och frys eller diskmaskin. Här kan ett vattenlarm skapa en tydligare säkerhet. Då ett vattenlarm bara kostar någon hundralapp är det ett mycket billigt sätt att minimera vattenskada.
Vattenlarm larmar när dess sensorer få fukt eller vatten på sig. Genom att larmet ljuder kan man snabbt höra om vatten läcker någonstans. Dessa brukar placeras under diskhon i köket och tvättstugan samt vid tvättmaskiner och diskmaskiner.
- Installera vattenfelsbrytare
Många tror att vattenfelsbrytare kommer bli lika vanligt i framtiden som jordfelsbrytare är idag. En relativt enkel installation som kan bryta vattentillförseln genom att ”låsa” en ledning.
Vattenfelsbrytaren fungerar på följande sätt: Ett vattenlarm placeras ut där risken för vattenskada är extra hög. Detta framförallt i kök och badrum. När sensorerna på vattenlarmet känner av vatten får vattenfelsbrytaren veta om detta varpå vattnet stängs av. I likhet med hur en jordfelsbrytare bryter strömmen för att minimera skador så bryter alltså vattenfelsbrytaren vattnet för att minimera vattenskador.
- Lägg ut droppskydd
Under kyl och frys bör det alltid finnas droppskydd. Det är en plastmatta av hårdplast som har en inbyggd vinkel framåt. Skulle vatten droppa ner från frysen kommer detta att hamna på droppskyddet. Därefter kommer vattnet att sakta åka framåt vilket gör att man upptäcker det.
- Se över säkerheten – eller låt någon annan göra det
Låt ett proffs gå igenom hela huset och ge råd på vad som kan utföras för att minimera vattenskada. Detta med allt från enkla vattenlarm till mer avancerade säkerhetsfunktioner.