Skor

Tips om vad man ska tänka på när man köper nya skor online

Tips om vad man ska tänka på när man köper nya skor online

Det är viktigt att våra fötter mår bra och att det inte gör ont när vi går. Därför är det extremt viktigt att välja en sko som passar dig. I den här texten listar vi tips på vad du ska tänka på när du köper skor online.

Välj en bekväm sko

Om du väljer en sko på internet med mjuk “tunga” eller plös kommer det avlasta trycket från knut och skosnöre, något som kan göra otroligt ont. Välj dessutom en sko med skosnören ger dig en sko som lätt kan anpassas efter din fot, spänningen över fotryggen och utrymmet du ger dina tår. Det kan tyckas enkelt, men det är ett av de bästa råden! En annan sak att tänka på för att skon ska sitta bekvämt är att hälen på skon ska vara stadig, mjuk och göra att hälen inte kippar eller glider. Vi vet alla vad som händer om skon inte sitter åt över hälen: stora vattenblåsor och starkt obehag. Utöver det ger en löstagbar sula dig möjlighet att förändra skon efter tillfälle och förebygga att foten glider runt i skon. Att även ha en sko där du kan ändra fotvalvsstödet (med hjälp av en sula) kommer hjälpa dina fötter och kropp att må bra. Tårna behöver också utrymme så tänk på det när du bläddrar genom skorna online! Det vanligaste felet är oftast att inte ge tårna tillräckligt mycket plats. Ge dem minst 1 cm luft framför och 0,5-1 cm runt om (även över). Foten både förlängs och ökar i bredd (ca 1 cm) när man promenerar eller löper, ge foten en chans till att klara den ökningen.

Välj sko online efter användningsområde och vikt

Det är viktigt att tänka på att sulan och klackens stötdämpande förmåga ska vara baserad på var du ska promenera, träna eller löpa men även din tyngd. En lätt löpare kan med fördel använda en superlätt träningssko på hårt underlag medan samma sko skulle vara omöjlig för en tung löpare på samma underlag. Det samma gäller om du går från att springa på en motionsbana till att springa på asfalt. Beskrivningarna på internet säger oftast för vad skon är gjord för och de flesta hemsidorna som säljer skor online erbjuder även kundtjänst där du kan ställa dina frågor om skon och om den passar just dina behov.